Rastlösheten

Imorgon skall jag skriva tent. Men tankarna är på helt andra håll just nu. Hur skall man kunna koncentrera sig på en tent när man har en flytt som väntar på lördag och sommar utanför dörren? Tips mottages. 

25.05.2016 kl. 10:33

Klädbekymmer

Bild från IKEA:s planeringsprogram. 

Med klädbekymmer menar jag inte bekymmer som i "jag har inget att sätta på mig" utan mer "jag har ingenstans att förvara mina kläder". I och med att vi flyttar till en lägenhet utan befintliga klädskåp så måste vi klura lite på hur vi ska förvara våra kläder. Det finns en skrubb med dubbla klädstänger där man kan förvara en del som inte används så ofta, till exempel mina långklänningar. Men ett klädskåp måste alltså införskaffas.

Men 20-tals lägenheten gör det inte precis lätt för oss. Det finns absolut inte utrymme för några hela väggar med skåp så det blir maximalt något 150 cm brett. Det är högt i tak så man kan uttnyttja utrymmet och köra på höga skåp. Jag har kollat lite på IKEAs utbud och deras PAX-system verkar vettigt. Då kan man själv planera hur det skall se ut. Så jag har lekt med deras planeringsprogram hela eftermiddagen, prövat och funderat. För tillfället lutar det mot något liknande som på bilden. Men vi får se, det är ännu några veckor innan flytten så jag hinner väl ändra mig sju gånger innan dess. 

08.05.2016 kl. 17:08

Dubbeldörrar och högt i tak

Jag har ju nämnt att vi skall flytta. Nu har vi hittat en lägenhet också. Här kommer en liten tjuvtitt på mitt favoritställe. Alltså dubbeldörrarna! Huset är byggt någongång under tjugotalet och har en superfin trappuppgång, närmare tre meter i tak och breda fönsterkarmar. Det är så annorlunda än den sjuttiotals lägenhet vi bor i just nu.

Det är så svårt att föreställa sig hur det kommer se ut när möblerna är på plats men jag tror det kommer bli riktigt bra. Vi promenerade även runt lite i området när vi var där och kollade in det. Det var säkert första gången för mig som jag var i den statsdelen men solen sken och det verkade vara riktigt mysigt där. Det är nära till både park och hav samt finns både restauranger och butiker nära. 

Nu gäller det bara att fortsätta planera flytten och räkna ned dagar! 

06.05.2016 kl. 08:42

Åbovappen

Jag tror nästan att vappen är min favorithögtid. Ofta innehåller den ju första picknicken för året, sol, kompisar, skumppa och munkar. Dessutom är vappen ockå ganska kravlös. Man gör det man känner för och tar det lungt.

I år började vi med brunch hos en kompis och  fortsatte sen ner till ån och den traditionella vapprodden. På kvällen var det dags att gå till Vårdberget för att lyssna på Brahe Djäknar och efter det fixade vi ihop middag hos oss. Dagen efter var vädret igen superfint så vi klättrade upp till Vårdberget för att picknicka och ligga i solen. Ett mycket roligt veckoslut alltså! 

04.05.2016 kl. 09:14

Att göra vecka 18

Bildkälla

Jag tänkte att det kunde vara kul med en sammanfattning för vad som skall hända den kommande veckan. Den här veckan blir förhoppningsvis rätt lugn med mycket studier.

➤ Skriva klart en sista sammanfattning för en kurs jag går på handelshögskolan

➤ Studera straffrätt så att jag har något att komma med om en vecka när jag skall göra hemuppgift i kursen 

➤ Åka och kolla på en lägenhet. Det blir nämligen flytt om en månad! Den här lägenheten vi skall se är allt annat än den vi bor i nu men jag tror den kan bli riktigt bra. Det krävs kanske bara lite kreativa lösningar då mängden förvaringsutrymme är minimalt.

➤ I slutet av veckan skall jag bege mig till min hemkommun för att fira morsdag och sånt. 

02.05.2016 kl. 14:36

När vet man att det är rätt?

Klicka på bild för källa.

Hemmet är viktigt för mig och min sambo. Det skall kännas hemma, det skall vara fint och vi skall helt enkelt trivas där. Under de senaste åren har vi bott i en trevlig lägenhet med Åbos kanske bästa läge. Vi har trivts bra och Åbo har behandlat oss väl. 

Men vi leker nu med tanken på att flytta. Vi skulle i så fall byta stad också. Jag skannar internet efter hyreslägenheter och det finns så många fina. Och många i dåligt skick. Och många dyra. Och många med dåligt läge. Och många som verkligen kunde vara vårt nästa hem. Frågan är bara hur man vet när man hittat rätt? Och sen när man hittat en som kanske kan vara det och där är femton andra personer på visningen, vad gör man då?

29.04.2016 kl. 13:13

Evighetslistan

Så här tänker jag kring vacciner

Det finns en orsak till att exempelvis mässling, påssjuka och polio inte längre existerar i detta land och det är tack vare vaccinprogrammet. Bra så. Vaccin som använts i åratal och som det ständigt forskas kring känns säkera. Hastigt framskaffade vaccin (svininfluensa) är jag dock lite tveksam till. 

Gällande skönhetsingrepp tycker jag så här

Låt andra göra precis som de vill utan att skamma dem. Vi kan inte veta något om någon annans motiv till ett ingrepp. 

Min sanna åsikt om muminmuggar

Jag blir alltid på gott humör av muminmuggar. Själv samlar jag inte aktivt på dem utan har ett par i skåpet som jag fått. 

Ska barn synas på sociala medier? 

Jag tycker det är värre att skriva personliga saker om barnet än att lägga ut bilder. Men man kan ju fundera på var gränsen för bilder går. Skulle du lägga ut bilder på dej själv naken i badet eller när du sitter på wc? Inte? Lägg då inte heller ut sådana på ditt barn. 

Är jag feminist eller inte? 

Ja. Jag är för jämställdhet. 

Mina tankar om kommersiella samarbeten i bloggar

Bloggare skall också ha råd att leva. Jag tänker att så länge som samarbetena följer lagen är de okej. Sen är det upp till bloggaren själv att välja hur många samarbeten hen vill ha. Om man som läsare inte tycker om reklam får man väl helt enkelt börja betala för det man läser eller sluta läsa. 

Kan pojkar ha rosa kläder? Min åsikt om genustänk i kläder

Ja, och flickor kan ha blått, grönt och svart. 

Dop eller namnfest - vad väljer jag?

Om det någon gång blir aktuellt så får vi ta ställning till det sen.  Men en fest för barnet kommer vi i alla fall ha! 

Bloggska - är det ett viktigt språk?

Det som jag kallar bloggska är mer ett visst sorts sätt att skriva och uttrycka sig. Kanske lite så som niotillfem-Sandra skriver? 

Den berömda bloggfasaden - ska man visa allt i bloggen?

Nej. Men det som jag inte tycker om är bloggare som hintar om A utan att sedan säga B. 

27.04.2016 kl. 10:09

Håret

En bra hårdag från början av veckan! ↑ 

Mitt hår är det jag får allra mest kommentarer/frågor/komplimanger för. Därför tänkte jag nu berätta min hårhistoria. Mina lockar är helt naturliga. Min grundfärg är någonslags mörkblond och jag brukar lägga i blonda slingor för att ljusa upp det. Någon dag kanske jag visar en bild alla mina hårfärger genom tiderna. Har haft allt mellan blond och kolsvart. 

hårbilder

Hösten 2012. Här hade jag lärt mig tämja håret. Dock vägrade jag klippa det pga vågade inte kort? 

Det tog mig ungefär 20 år att lära mig älska mitt hår. I högstadiet led jag verkligen och ville mest klippa av hela skitet. Högstadiet är ju den tid i livet man vill vara som alla andra och passa in. Varje dag kändes som en kamp mot håret. Jag var så avundsjuk på mina klasskamraters långa, glansiga hår. Allra mest störde det mig att jag inte kunde variera min frisyr på något sätt.

 

hårbilder

Min standarfrisyr under högstadiet och början av gymnasiet.

Då hade jag verkligen inte någon aning om hur man skall behandla lockigt hår och det resulterade i en strikt knut varje dag. Frissigheten tog annars överhand. De bästa dagarna var sådana då jag varit till frissan och hon plattat det.

hårbilder

2011 kanske? Varje gång jag tvättat håret så låter jag det torka i min turban. 

Jag minns precis när genombrottet kom. Jag hittade av en slump balsammetoden på nätet. Vid det laget hade jag två gånger gjort en rakpermanent (sämsta idén ever) och lagt ner en absurd summa på hårprodukter. Så det skadade liksom inte att pröva. Och ser ni, på den vägen är jag ännu.

Jag använder inga produkter som innehåller silikon eller SLS och det har verkligen gjort en stor skillnad. Lockigt hår är naturligt väldigt torrt och SLS (och andra former av kemikalien) tvättar bort alla naturliga oljor som håret behöver för att må bra. I början använde jag mig regelrätt balsammetod men på senaste tiden har jag börjat köra på naturliga produkter istället. 

Häromveckan bestämde jag mig för att pröva något nytt och bad frissan klippa det över axlarna. Sen drog jag efter andan en gång, blundande och bad henne ta några centimeter till. Jag har aldrig varit så nöjd med en frisyr. Längden gör verkligen att lockarna kommer till sin rätt. 

27.03.2016 kl. 13:58

Den perfekta kombinationen

IMG_4269

Jag hittade det perfekta receptet inne hos niotillfem. Förlåt för hype på avokado och fetaost, men påriktigt, denna maträtt vinner hästlängder över allt annat. Jag hittar inte "receptet" nu men det är bara att slänga tomat, avokado, röd lök, feta och granatäppelkärnor på ett tortillabröd och vika ihop. NJUT. 

24.03.2016 kl. 15:32

Tiden springer iväg

Tiden bara springer iväg. Mina studier håller mig definitivt sysselsatt denna vår. I dagarna (kanske t.o.m idag.) borde dessutom resultatet från processrättstenten publiceras. Det är ju i sig ett litet stressmoment och jag har kommit överens med mig själv om att jag bara får logga in på intranet en gång i timmen för att se ifall det dykt upp... 

Sen förra blogginlägget har jag också hunnit besöka gymmet igen. Jag böt gym före julen och gick dit två gånger. Men nu är det dags att ta tag i det igen för jag mår så mycket bättre när jag rör på mig. Min snälla sambo köpte en bok om träning åt mig eftersom han vet att jag lätt blir uttråkad när jag "inte vet vad jag ska göra" på gymmet. Boken är pedagogisk och fokus ligger på att man ska må bra av träning och mat. Det är roligt att kunna slå upp övningar i den och kolla hur man ska göra dem för att undvika skador. 

Nu ska jag igen återgå till studierna. En uppsats har deadline nästa vecka så det börjar bli stressigt med den...      

29.02.2016 kl. 14:43

Långsam söndag

Idag har det verkligen inte blivit mycket gjort. Klockan ringde som vanligt 06:00 och jag klev upp. Sen har jag lagat morgonmål, läst tidningarna, tagit en promenad, sovit dagssömn och kollat på tv. Det har studiemässigt varit en intensiv vecka med mycket studier per dag så idag har fokus varit på att ladda batterierna inför nästa veckas tentläsning och tent.  

Nu finns det säkert någon som undrar varför jag ställer klockan på 06:00 på en söndag. Jag tror att regelbundna vanor är bra för en och därav väckning klockan sex även på söndag. Sömn är inte något jag leker med, jag brukar försöka sova 7,5h varje natt, annars blir jag en zombie följande dag. Därför vill jag inte förstöra min sömnrytm under veckosluten heller. Så om vi inte har något speciellt program på kvällen så är det tidigt i säng som gäller.

14.02.2016 kl. 19:16

Avokado och feta

Timmen efter lunch, mellan 12 och 13, så går oftast läsandet som trögast. Då brukar jag försöka göra andra saker som måste göras under dagen. Typ uppdatera studieplanen, beställa böcker från bibban eller annars bara planera dagarna som kommer. 

Idag tänkte jag snabbt titta in här och berätta om min nya besatthet: avokadotoast med feta. Jag har ätit det som kvällsmål två dagar i rad (och har ingredienser kvar tills ikväll, halleluja!) och det kommer nog nära betyg 10. Den lite syrliga fetan kombinerad med mjuk avokado, så gott! 

(Haha, bilden alltså! Från min snapchat. Jag tog en bild med systemkameran också men den är självklart inte med nu när jag ville ladda upp inlägget.) 

12.02.2016 kl. 12:04

Hälsningar från bibban

Hejhej från biblioteket! Tiden flyger iväg när man har mycket att göra. Det var inte meningen att jag skulle skapa en blogg och sedan försumma den. Tanken var att skriva hit ibland så att jag i slutet av året skulle minnas vad jag gjort. 

Just nu går mina dagar (och oftast kvällar också) ut på att förbereda mig på en tent i processrätt som hålls nästa onsdag. Mängden material (cirka 1200 sidor kanske?) är enorm och fylld med små, men ack så viktiga detaljer. Den här kursen känns som ett maratonlopp. Målet syns någonstans i horisonten men ännu är det långt kvar.

När studierna känns motiga så brukar jag söka upp bilden ovan. Oftast är svaret på frågan ett ja. Varje sida kurslitteratur som jag läser är ett litet, litet steg närmare min examen. 

11.02.2016 kl. 12:08

Hemma

Det här är ett av mina absoluta favorithörn i vårt hem. Bilden tog jag då jag satt hemma och läste vid skrivbordet och råkade vända mig om och såg solen dansa längs väggen. Det var någongång i december, när det var allt för länge sen solen senast visat sig. Sen dess har vi ju som tur var haft en hel del fina vinterdagar.

Men idag tycks vara en sådan dag som solen vägrar visa sig. Jag är en riktig vintermänniska. Jag älskar snön och jag älskar soliga vinterdagar. Därför håller jag nu tummarna för att den här varma regnperioden snabbt drar förbi och igen ersättas av vit, fluffig snö och strålande solsken. Om man önskar något tillräckligt mycket så slår det väl in förr eller senare?

28.01.2016 kl. 18:13

Nu kör vi

Det allra första blogginlägget på min allra första blogg? Det stämmer inte. Jag har egentligen bloggat sedan 2010, då när ratata var en alldeles nykläckt bloggportal. De första två åren bloggade jag rätt så regelbundet på annan adress och när fanny.ratata.fi blev ledigt så flyttade jag hit. Under åren så blev blogginläggen mer och mer sporadiska. 

Under de senaste månaderna så har jag varit inne på bloggen och det har kliat i fingrarna av inspiration. Det som fått mig att avstå har dock varit arkivet. Inläggen var (mestadels) skrivna för så länge sedan att jag inte tycker de representerar mig mer. Nu är arkivet raderat och det känns fräscht här inne igen.

Nu kör vi! 

27.01.2016 kl. 13:12

 

Kategorier

Senaste kommentarer

29.06, 22:26Dubbeldörrar och högt i tak av Amanda
27.04, 20:33Håret av Mandi
22.04, 12:03Håret av Ebba
30.03, 12:45Håret av Maria
28.03, 10:52Håret av Sandra